Ätstörningar, Mat

Extra god Kanelbullekladdkaka

Extra god kanelbullekladdkaka.png

Firade ni Kanelbullens dag igår?

Själv blev det inga vanliga kanelbullar men däremot bakade jag traditionsenligt en extra god Kanelbullekladdkaka.

Det finns ganska många olika recept på nätet om ni söker på google. Min kanelbullekladdkaka innehåller samma bas som en vanlig kladdkaka men blir extra god för att man kan tillsätta lite extra goda ingredienser. Eftersom äpplen är i säsong nu tycker jag det passar bra att tillsätta några i smeten tillsammans med hasselnötter och/eller russin om man gillar det. Blir som en kladdig kanelbulle med mycket smak av äpplen.

Om man inte vill ha någn extra fyllning  går det förstås utmärkt att hoppa över det. Tänk bara på att ta ut kakan lite tidigare än om du har valt att baka med fyllningen (se anvisningar nedan) då den behöver lite extra tid för att bli klar eftersom äpplena innehåller en del vätska.

Kladdkaka är extra kladdig och receptet är busenkelt!

Var inte rädd för att ta ut kakan innan den har stannat helt i ugnen. Kladdkakan kommer att stå till sig när den får vila lite efteråt. Det ska ju inte bli en vanlig sockerkaka utan det är kladdig bullsmet vi vill ha.

Det godaste med en kanelbulle är trots allt det mjuka krämiga i mitten på bullen. Så blir hela den här kladdkaka som dessutom sprider en himmelsk hemtrevlig doft i köket efteråt!

Extra god Kanelbullekladdkaka

150 g smör
2 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker/vaniljpulver
1 msk kanel
½ krm salt
3 ägg
2 dl vetemjöl

Fyllning för extra god smak (valfritt):
– 2 st rivna äpplen
– 1 dl rostade hasselnötter eller valnötter
– 1 dl russin

Garnering:
– Pärlsocker
– Rosa strössel med hjärtan

GÖR SÅ HÄR:

1. Börja med att sätta ugnen på 180 grader.
2. Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
3. Tillsätt strösocker, vaniljsocker/-pulver, ägg, vetemjöl, salt och kanel. Rör ihop allt till en smet. Om du vill ha i någon extra fyllning gå till punkt 4 annars direkt till punkt nr 6.
4. Skala och riv äpplena i en skål.
5. Rör ner de rivna äpplena, hasselnötterna och russinen i ägg- och sockersmeten.
6. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant (cirka 23 cm i diameter).
7. Pudra över lite extra kanel som dekoration.
8. Om du har fyllningen i låt stå i mitten av ugnen cirka 22-30 minuter. Om du inte har någon fyllning låt stå i cirka 15-20 minuter.
9. Låt kanelbullekladdkakan svalna i formen.

Till sist strö över lite pärlsocker och/eller rosa strössel med hjärtan före servering.

Servera gärna med lättvispad vaniljsås eller vaniljkräm.

Lycka till och hoppas det ska smaka! 🙂

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s