Anorexia, Ätstörningar

Varför får man ätstörningar?

Varör får man ätstörningar?

Ja, VARFÖR får man ätstörningar?

Forskarna är fortfarande inte helt säkra på varför vissa personer drabbas av ätstörningar medan andra inte gör det. Dock tror man att det är flera faktorer bakom som i samband kan leda till sjukdomen.

Av de som drabbas är det inte ovanligt att man sedan tidigare är nedstämd, ogillar sig själv, har en negativ självkänsla och bär på ångest.

De faktorer som man tror kan leda till ätstörningar är:

Personliga egenskaper
När man talar om de psykologiska orsakerna har man sett vissa samband mellan de personliga egenskaperna hos dem som drabbas av en ätstörning. Inte sällan finns personlighetsdrag såsom dålig självbild, överdrivet noggrann, mycket ambitiös och/eller perfektionist.

Gener & ärftlighet
Forskarna är idag överens om att generna kan spela en stor roll för att utveckla en ätstörning. Av den anledningen kan den drabbade ha en medfödd sårbarhet för att utveckla sjukdomen.

Miljö och omgivning
De sociala faktorerna innefattar vilken miljö den drabbade vistas i samt påverkan från familj och vänner. Samhällsideal som förmedlas genom media som t ex TV, tidningar och reklam kan också vara en faktor som kan utveckla ätstörningar. Ett exempel på samhällsideal är att ha en smal kropp.

Bantning – viktigaste utlösande faktorn
Man brukar säga att bantning är en säker inkörsport till ätstörningar. Men all bantning leder inte till ätstörningar utan det måste finnas en grund för det (se ovan). Inte sällan blir bantning en effekt av att något annat i livet som har hänt eller rörts om.

Att börja banta kan vara ett sätt för den drabbade att ha kontroll när allt annat i tillvaron inte går att kontrollera. Att kontrollera det man kan, t ex maten, kan därför bli ett sätt att hantera sin ångest på. Bantning kan också vara ett sätt att bli mer omtyckt eller tycka bättre om sig själv genom att gå ner i vikt om man tidigare varit missnöjd med sin kropp.

Dock är bantning mycket lurigt eftersom när den går för långt så byter den karaktär snabbt och plötsligt har man istället drabbats av en fullt utvecklad ätstörning. Det går snabbt!

Kontrollen som man trodde sig ha haft över bantingen i början är som bortblåst. Plötsligt är det inte längre personen själv som bestämmer längre. Istället är det ätstörningen som har styr hjärnkontoret med konsekvenser som utvecklade tvångsbeteenden och besatthet hos den drabbade.

Mer om ätstörningar finns att läsa på Vårdguiden 1177.se

2 reaktioner till “Varför får man ätstörningar?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s