Tjejer som dricker Coca Cola

Tro det eller ej men jag tillhör inte dem som oftast har järnkoll på vad andra människor äter eller dricker.

Därför blir jag förvånad över att jag ens tänker på det här efter att ha sett ett program med duon Rebecca och Fiona.

Det är dags att äta och någon av dem  (eller båda två, kommer inte riktigt ihåg) beställer in Coca-Cola till maten.

Eller tja, det är nästan Coca-Cola.

Lightversionen.

Något i mig hade inte förväntat det.

Missförstå mig inte.

Jag gillar verkligen båda tjejerna och deras härligt avslappnade attityder. På riktigt.

Därför tror jag det var något i mig som blev besviket när tjejerna svepte det sockerfria alternativet framför en riktig Cola.

Dock inser jag ju att skälet till lightalternativet kan vara många. Det behöver inte alls vara så att även dessa två så härliga tjejer har nåtts av sockerjakt eller hälsohets.

Jag inser dock på samma gång att den verkliga anledningen till att jag reflekterar över det här (så mycket att jag till och med skriver om det!) beror på att Coca-Cola smärtsamt påminner mig och min väns resa till USA förra våren.

Vi var på väg över Atlanten och som alltid ingår det fria drycker på planet.

Min vän, som jag har skrivit om rätt mycket tidigare (och är så långt från ätstörningar som man kan komma) beställde med glädje två vanliga colaburkar på en gång.

Hon är lika beroende av Coca-Cola som av sin dagliga mjölkchoklad och att få dricka hur mycket cola hon ville under våra ca 15 h till Los Angeles var rena julafton.

För mig också. Trodde jag i alla fall innan första beställningen…

Jag hakade på min kompis och beställde också cola.

Skillnaden var bara att jag la till ett litet ”Diet” framför ”Coke” och med ens blev den nyss så trevliga stewarden i gravallvarlig.

Han stannade upp i sitt arbete och stirrade argt på mig. I flera sekunder stod han så där tills dess att han med riktig släpig amerikansk dialekt utbrast:

”Diet?!

Why Diet?

Are you on a diet?!”

Pionröd i ansiktet tittade jag åt ett annat håll. Låtsasws som att det var någon annan han blivit förbannad på.

YOU are SKINNY!!!””

Kände min väns frågande blickar på mig (vi har aldrig pratat ätstörningar, men tror ändå att hon har förstått för längesedan).

Jag mumlade något ohörbart till Stewarden att jag inte tål socker. Får efter en del dåliga förklaringar och gnäll till slut min Diet Coke.

Han är dock fortfarande måttligt irriterad på mig vilket märks när han går vidare för att serva övriga passagerare. Fortsätter att älta min beställning högt med de andra medpassagerarna.

Resten av resan kändes det som att hela planet kände till mitt onda uppsåt.

rad 42, fönstergång, där satt minsann en tjej som var alldeles för smal för sitt eget bästa och till på köpet försökte hon sig på att beställa en cola light.

Behöver jag ens nämna att jag inte beställde en enda cola till under veckorna som var kvar?

Jag minns att jag var jättegenerad av händelsen men också förbannad.

Jag tänkte vad hade han för rätt att lägga sig i mitt liv?

Om jag ville dricka light fick jag väl göra det? Det var väl i så fall mitt bekymmer.

I efterhand är jag dock glad åt sådana här incidenter.Det är dem som fått mig att vakna och stanna upp. Fundera på vad jag höll på med.

Det är nämligen väldigt få gånger som en anorektiker bryr sig om en utomståendes åsikter.

Det krävs rejält mod av en annan människa att våga bryta sig in i ätstörningens zon. Men när personen väl gör det så är det trots allt det som faktiskt betyder något.

Därför är det så viktigt att ni som är anhöriga inte bara ser på när ni tycker något verkar konstigt med er dotters / sons / kompis / kollegas matvanor.

Våga ifrågasätta.

Våga göra den andra personen upprörd.

Det är ett av de bästa råden som jag kan ge.

Det är inte farligt om den du tycker om blir ledsen. Eller arg.

För det är just det som han / hon kommer att tacka er för i efterhand.

Inte för att ni såg på eller lät er spelas med!

14 reaktioner på ”Tjejer som dricker Coca Cola

 1. Hej!
  Bra synpunkt och intressant inlägg. Men, själv… är jag nog lite kluven mot det där med folk som kommenterar. Jag tror nog att en människa med typ alla fysiska svältsymtom kanske väcker mer kommentarer i typ amerika, men här i sverige verkar det väldigt ovanligt. Att nån icke-ätstörd utan några som helst svältsymtom kommenterar. Vet inte riktigt vad jag grundar detta på. Mig själv, typ. Alltså inte så himla vetenskapligt.. äsch, i alla fall.

  1. Bra med en diskussion! Jag vill alltid höra hur ni som läser tänker.

   Det finns inget rätt eller fel.

   Kan bara utgå från vad som gett mig själv nyttiga tankeställare och det har alltid varit när någon fått mig att reagera i form av att gråta, bli förbannad eller bli riktigt rädd.

   Intressant!

 2. Jag håller absolut med dig. Jag själv kom ur tankarna när någon blev riktigt arg fast samtidigt var riktigt rädd om mig. Det kändes som ett hot när han bad mig ringa till mamma och berätta hur allt låg till (annars skulle han göra det), men gud vad bättre det blev!

 3. Man behöver nog vara försiktig, så det inte blir kommenterar som kan få självkänslan att bli ännu sämre, eller kännas alltför elakt.
  Svår balans, dock.
  För jag minns också såna tillfällen, när någon vågat komma fram och verkligen säga vad de tycker. Typ ”nu ser du verkligen hemsk ut”. Då blev jag ledsen och fattade inte varför hon var så elak. Men nu, många år senare, minns jag ju fortfarande just den kommentaren, och idag minns jag den som mod och omtanke. En liten bit i att se mig själv och mitt problem.

 4. Jag tror absolut att det är rätta vägen att våga konfrontera! Personen i fråga kommer säkerligen reagera och bli arg men i efterhand kommer han/hon att tacka dig, inte just där och då men senare. Du har sått ett frö och en öppning mot det friska. Vi är alldeles för rädda och tassar ofta på tå för ätstörningen men det är ingen hjälp för den drabbade. Våga fråga, stå kvar och finnas där för personen.

 5. Pingback: Tjejkraft
 6. Hej! Första gången jag titta in hos dig! Letade efter nyttiga mellanmål på googel och av någon anledning börja jag läsa i din blogg!

  Det är en helt fantastisk sak du gör! Jag har själv sökt vård jag vet inte hur många gånger för.. ja jag vet inte hur jag ska förklara det men gissar på att jag har add eller någon lätt form av autism eller liknande. Men den lilla hjälp jag fått hjälper inte, så nu gör jag det själv! 😀

  Jag önskar dig ett stort lycka till och gör inget annorlunda mot vad du gör nu! 😀

 7. Tänker på det här med konfrontation, har tidigare hört båda sidor. En nära vän till mig sa att det betytt mycket för henne när jag sa till.

  En annan vän, som mer är bekant, sa att en människa aldrig ska lägga sig i om de inte står nära, eftersom det fick henne att bli ”mer stolt” i sin sjukdom eller hur jag ska uttrycka det, som en komplimang.

  Vad jag funderat över egentligen är väl mest om det är så att det ”ger mer” om en närstående säger till, ditt inlägg har gett mig hopp om att även andra kan inverka.

  Bra blogg!

 8. ärligt talat vet jag inte vad jag ska tycka i den här frågan. har själv aldrig druckit läsk överhuvudtaget, aldrig tycks om det så därför är det svårt att ta ställning. angående frågan att andra bör lägga sig och kommentera håller jag dock med! hade mina föräldrar inte gjort det vet jag inte hur mitt liv skulle se ut idag, om det ens hade funnits något liv att tala om.

 9. Du skriver så otroligt bra och smarta saker!
  Du hjälper mig på vägen ur ätstörningen, tack!
  Önskar att det är fler sjuka som hittar din blogg.
  Även fast man får hjälp från ätstörningscentrum krävs ändå viljan själv till att bli frisk och det hjälper du till med.
  Ta hand om dig

 10. Några som har några ex-anorexi-garderobtips? Jag skulle gärna ta emot en massa tankar och idéer om detta… kram

 11. bra inlägg,
  en sak dock som jag har märkt, är att light är mycket sötare i smaken än vanliga colan, tycker inte du det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s