Är mat farligt?

När jag började att släppa på alla mina matförbud stod bröd överst på min önskelista. Det följdes tätt av avokado i obegränsade mängder.

Så efter att ha börjat i princip samtliga dagar med avokadomackor det senaste året har jag börjat att tröttna så smått.

Lite variation skadar inte.

I början av veckan slog det mig plötsligt när jag stod i butiken:

Vad sjutton, jag hade ju helt glömt bort att det faktiskt finns något som heter ÄGG!?

Jag slutade nämligen upp med att äta ägg en period (tröttnade på att bara få äta kokt äggvita, hade ju hört att gulan var fettig = extra onödiga kalorier).

Med andra ord fick jag sådan avsmak på äggvita att jag helt uteslöt ägg ur all min matlagning.

Men nu så slog det mig åter igen. Äggmackor är ju så himla gott!

Ett nykokt mosat ägg på mackan (så att gulan är sådär lagom smetig) är helt perfekt på morgonkvisten. Ägg som dessutom är så sprängfyllt med vitaminer och även en del järn.

Förutom ägg fick även en tub Kalles Kaviar följa med hem till mitt kylskåp.

Jag vet, visst måste jag vara heeeeelt från vettet…?!

Den är säkert sprängfylld med socker och en massa andra tillsatser som alla ständigt påminner oss om att vi ska undvika i vår mat.

Men det hjälps inte. SPelar ingen roll. Bryr mig inte ett dugg.

För jag har så många gånger testat den ”nyttigaste” kaviaren på marknaden och visst funkar den…

Men den smakar inte som Kalles!

Och det är ju därför jag ens äter kaviar.

Annars kan jag ju lika gärna äta något helt annat.

Det är ungefär som när man är galet sugen på godis och stoppar i sig ett halvt kilo frukt istället. Det blir inte alls samma tillfredsställelse för kropp och själ.

Man blir inte helt nöjd och fortsätter istället tänka på den mat som man egentligen hade velat ha. Ofta slutar det med att man äter alldeles för mycket eller något helt annat som man absolut inte hade tänkt sig.

För även fast att kroppen rent fysiskt är mätt så har själen inte fått sitt.

Många gånger gör man sig själv en björntjänst genom att inte välja det som man i första hand hade velat äta.

Så ett tips, testa och se vad som händer när du direkt väljer att äta det som du är sugen på.

Sluta gå runt det som katten kring het gröt!

12 reaktioner på ”Är mat farligt?

 1. min stående äggmacka till resten av frukosten är det sista jag skulle kunna tänka mig att byta ut, jag kommer aaaaaldrig tröttna på det ;p (känns det som nu iaf, men fråga mig igen om några månader) om jag inte vore för ”ekonomisk” skulle jag gärna äta kallrökt lax på mina frukostmackor…
  kram

  1. Så konstigt bara hur hjärnan anpassar sig efter ätstörningen och så snabbt raderar ut det enskilda livsmedlet ur minnet.

   Allt för att ge så mycket syre till ätstörningen som möjligt…

   Det är bokstavligen talat EN HELT NY VÄRLD som öppnar sig så fort man upphäver alla förbuden.

   Mat ska vara roligt och inte förknippat med en massa tvång och ångest.

   Vi måste trots allt äta hela livet ut, kanske på tiden att bli vän med maten?

 2. Hej! Jag har följt din blogg ett tag nu (hittade hit via underbaraclara). Jag har aldrig haft en ätstörning, men har bekanta som har drabbats. Vill bara säga att jag är så imponerad av din kraft! Bloggen är väldigt inspirerande!

 3. ville bara säga att din blogg har hjälp mig så himla mycket! det borde finnas flera människor som du, fortsätt med det du gör. du inspirerar oerhört och jag kan känna igen mig så mycket i det du skriver även fast du är 24 och jag 17

 4. Du är så fantastisk och din blogg inspirerar mig! Blir så avundsjuk när jag ser hur långt du kommit i din friskhetsprocess, du är så duktig! själv känns det som jag aldrig kommer komma ur detta, försöker ta till mig dina tips och de du skriver för de stämmer ju så mycket! Vill så gärna bli frisk samtidigt som jag har så så så svårt att släppa på kontrollen och alla mina regler och kaloriräkning.. Och de går inte att bli helt frisk om man själv int ebestämt sig helt att man ska ge upp allt som har med sjukdomen att göra.. Jag vet ju detta så väl men varför kan jag inte bara göra rätt val? åh blir galen på mig själv..
  Ha en trevlig helg! kram

 5. finns ju verkligen saker som man liksom glömt bort. eftersom man är så upptagen med att äta andra saker (oftast samma saker?).
  blir lycklig varje gång jag upptäcker att jag tycker om något nytt. nu senast toblerone. trodde jag hatade det (redan innan sjukdomen). men det var ju svingott.
  alltid lika najs.

 6. Så fint imnlegg 🙂
  Idag morges satt jeg ved frokostbordet og idag ble vi servert (jeg er innlagt – men vi er bare to med anorexia) havregrøt lagd på vann. Og jeg tenkte på det du skrev her om å spise det man virkelig har lyst på og holdt i bakhodet det jeg har hørt fra før fra både deg og andre; at man kan alltid gå tilbake til spiseforstyrrelsen om man ikke ønsker mer. Man kan alltid gå tilbake.
  Så da tok jeg sats – jeg som egentlig er så glad i havregrøt – og tok på både kanel, kardemomme og TO teskjeer sukker og guri meg – så stor forskjell med bare litt sukker. Og istede for å sitte å ha dårlig samvittighet bestemte jeg meg for at dette skulle jeg bare nyte, for om jeg ville gå tilbake så kan jeg jo alltids det – men om jeg ikke prøver og ikke virkelig ønsker å nyte maten, da får jeg det jo ikke noe bedre heller.

  Takk for at du deler tanker og meninger som gjør hverdagskampene litt mindre overveldende å håndtere 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s