Mat, Självhjälp, Träning

Din PT – en hälsofara?

Inte sällan får jag mail från stressade män och kvinnor som undrar hur man ska klara av det verkliga livet när så gott som var och varannan människa på ett eller annat sätt tycks ha en halvt ”störd” inställning till mat och träning.

Det må så vara.

Men det som gör mig desto mer nyfiken är:

Varför har det blivit så här? Varifrån kommer alla våra snedvridna tankar om mat och träning?

Vem är egentligen källan till alla myter om fett, socker, godis, fikor, träningshets, m.m?

– SÅ varför blir man till slut ätstörd?

Framförallt:

– VEM ÄR ANSVARIG?

Det finns säkert mer än ett svar på den här frågan men någon som alltid tycks ha ryggen fri och som det aldrig skrivs om är den personliga tränaren på gymmet eller ”Hälsoexperten” på någon känd träningssajt, blogg eller tidning.

Jag kan ta ett exempel (som definitivt inte är unikt):

För inte så länge sedan läste jag om en PT som gav kostråd till sina läsare.

En orolig läsare undrade hur hon skulle kunna stå emot alla bullar som bjuds så här års och PTn svarade kort och gott att bästa tipset att stå emot var att personen borde föreställa sig hur bullarna förvandlades till fett kring hennes lår.

Jag säger så här:

Om min egen PT (ja, nu vi låtsas vi att jag har en!) hade sagt samma sak till mig hade jag gett personen ifråga en rak höger!

För vad är det egentligen med alla självutnämnda/certifierade/diplomerade personliga tränare?!

Varför tycks majoriteten av alla som valt att specialisera sig på kost och hälsa vara så besatta av att äta så extremt ”nyttigt”? Så nyttigt att det blir sjukt?!

Varför är det mer regel än undantag att PTn anser att man slarvar med kosten ifall man t ex har ätit bullar eller kakor en dag?

Nej, jag har verkligen ingen utbildning som varken PT eller dietist men däremot har jag varit ätstörd tillräckligt länge för att på riktigt få veta, känna och uppleva vad som händer när man inför förbud och restriktioner i kosten.

För egen del var det mitt eget instiftade godisförbud en månad som banade vägen käpprätt ner i anorexins helvete. Allt började som en oskyldig lek, jag minns att jag t.o.m tyckte det var var lite kul i början att utmana mig själv med olika matförbud.

Hur många dagar skulle jag egentligen ”orka stå emot” sötsuget och lyckas undvika allting som innehöll socker? 

Med åtta år i svältens land som erfarenhet blir jag djupt beklämd när jag idag ser på PTn med helt nya ögon jmf då. Förr hyste jag stor respekt för PTn och tänkte att den personen alltid hade rätt. En PT är ju utbildad – han eller hon borde därför veta allra bäst. En PT bör man trots allt kunna lite på…

… men det gör jag inte längre pga dessa osunda och stränga livsfilosofier.

Just därför blir jag så irriterad över deras liknande kostråd som t ex att man ska äta så lite kolhydrater som möjligt (Why..? För att man vill att hjärnan ska börja tänka långsammare, eller vaddå?), sockerransonera sitt skafferi, skämmas när man till slut ”faller för” sötsuget och sedan rekommenderar att man ska springa x kilometer för att förbränna lika många kalorier som chokladkakan innehåller.

Detta är ju så urbotat dumt.

Som sagt, jag har definitivt ingen utbildning i varken kost- eller träningslära men är ändå övertygad om att jag skulle ge betydligt bättre och klokare råd till mina klienter än många andra fullblodade hälsoexperter.

Det blir farligt när man ser sig själv jobba ”professionellt” med mat och hälsa och samtidigt själv befinner sig i en gråzon till ätstörningar. Det blir farligt, inte bara för den skadan som man gör mot sig själv utan för att man samtidigt – omedvetet såklart – drar med sig en massa andra i sitt eget fall.

Så, vet ni?

Kanske har jag kommit på en helt ny grej som man borde starta upp. En  helt ny träningskedja som fokuserar på individens balans och välmående och där alla PT uppmuntrar sina klienter till att njuta av chokladpraliner, fika och leva gott.

För är det någon gång som man verkligen inte har skäl att tvingas leva strängt, fett-och sockerfritt så är det definitivt när man tränar.

Ni som fortfarande tvivlar på att en bulle är nyttig så rekommenderar jag er att läsa gårdagens inlägg ”Tjock av lussebullar”.

Kom ihåg att du har all rätt i världen att ifrågasätta och byta ut en PT som verkar dras med osunda värderingar. Bara för att personen har en utbildning med sig i bagaget betyder det inte att hon eller han vet vad som är rätt mat- och träningsdos för dig.

Din kropp och själ är mer komplicerade än så.

47 reaktioner till “Din PT – en hälsofara?”

 1. Tack för ett klokt inlägg!! Håller fullständigt med dig! Varför ska man plötsligt sluta äta sådant som människor ätit i flera generationer??? Tycker vi ska sikta på att förbättra samhället och så istället för att hålla på me massor sjuka dieter osv.

  1. Man behöver bara läsa igenom en av friskis och svettis tidningar för att bli triggad åt det ätstörda hållet. Dessutom kan du knappast säga att alla representanter för F&S i hela Sverige inte är har ett osunt sätt att se på träning/mat. Jag har själv råkat ut för det motsatta med instruktörer där.

   1. Allt är en tolkningsfråga. Hur Du väljer att ta emot ett budskap är vilken tolkning Du väljer att göra. Oavsett om det är riktat till dig eller inte. Man måste lära sig att granska kritiskt och kunna ställa sig över sånt som man själv anser som osunt. Vad som är sunt för Dig vet bara Du och kanske inte är det för en annan. Idag ser verkligheten ut som så att det är mycket fokus på träning/hälsa. Tyvärr skulle man kunna säga, men återigen, i grunden ligger det i hur Du väljer dig att förhålla dig till det.

    Friskis grundidé är att inspirera till rörelseglädje och bygger helt på arbete från ideella funktionärer som har genomgått utbildningar.

 2. JÄTTEBRA inlägg!

  Jag läste också just den PT:ns råd om att undvika bullar och reaggerade riktigt starkt på det, vilket jag också skrev där jag läste det. Helt sjukt att komma med ett sådant ”tips”. Blir arg, frustrerad, upprörd, ledsen och rädd att jag omedvetet ska påverkas av det…

  Tack för din blogg.

 3. SÅ JÄKLA BRA SKRIVET!
  En sak som jag reagerat kraftigt på är just det du skrev om ”så mycket behöver du träna för att förbränna chokladkakan”-biten.
  Det är helt galet(!) att tidningar som Aftonbladet till och med har listor på hur mycket man behöver motionera för att förbänna allt från en bulle till x antal geléhallon! Om det är meningen att vi ska träna bort allt vi äter, hur ska vi då kunna överleva och våra kroppar fungera? Det är inte konstigt att samhället har blivit så ätstört, och det är riktigt läskigt..

 4. Usch ja, det här är ett fenomen som verkar bli allt vanligare. Tänk bara på alla artiklar om ”nyttiga” julbord i diverse tidningar, allt från Aftonbladet till Fitness Magazine. Det verkar vara allt mer accepterat att man även på julafton ska sitta med skammen i maggropen och räkna antalet mandlar, potatisar och skinkskivor (med fettet bortskuret förstås) man ätit. Naturligtvis är risken att man i stället får den där klassiska hetsätningstanken ”Nu är det ändå kört, jag ska börja banta efter nyår”, trycker i sig allt ätbart inom räckhåll och mår dåligt resten av dagen med magknip och matångest.

  Och – något som stör min något enormt – vad är det med alla dessa självutnämnda ”kostexperter”!? För det är då rakt inte enbart dietister och läkare som uttalar sig i ämnet, utan det heter ”Diplomerad Hälsocoach”, ”Certifierad Kostvetare” och ”Träningsrådgivare”. Unga tjejer läser deras råd i tron att det är välutbildade människor som framlägger väl underbyggda kostrekommendationer, när det i själva verket är veckoslutsutbildade gymråttor som iof säkert vill väl, men som i tron att de hjälper människor i stället riskerar att medverka till sjukdom och överträning.

  När jag ser rubriker som ”Bränn kalorier medan du julpysslar med barnen” och ”Så många kalorier kostar dina julbordssynder”, då vänder det sig i magen på mig. Jag blir så arg och ledsen, för jag vet ju att artiklarna verkligen påverkar människor. Småbarnsmammor som gör tåhävningar medan de klär granen och nyblivna tonåringar som springer en runda kring kvarteret efter att ha ätit en ischoklad.

  Det måste verkligen fram fler röster som talar för kroppens bästa och inte ger råd som ”Håll igen på vörtbrödet” eller ”Frossa hur mycket du vill under jul och börja din diet direkt efter nyår”.

  1. Håller helt med Helena här!

   Anledningen till att många coacher/nutritionister/dietister väljer att be folk att dra ner på sitt kolhydratsintag (och istället öka markant på fettet) är en motreaktion till vad som hände under 80-talet då alla trodde att det var fettet som var boven, tvingade alla att dra ner på det (inkl. livsmedelsverket) och istället öka på kolhydratsintaget. På 50-talet åt man inte alls lika mkt kolhydrater som man gör nu.. och inte alls lika litet fett som man gör nu. Det är egentligen inte så tokigt som det låter. Det är när man ska utesluta ALLT och DESSUTOM bara äta (litet) av supernyttigt lax/avokado/olivoljafett som det blir ätstört. Tyvärr tyvärr är det extremt många skämtdietister/träningsfreak som förespråkar just detta. Det bästa är nog att försöka tänka på hur de åt förr i tiden.. dvs mera (omättat OCH DEFINITIVT mättat) fett åt hjärnan – men inte helt ta bort kolhydrater för det! Men det sköter sig ju själv i och med att man blir mättare av standardprodukter och smör. Man behöver inte vräka i sig mat som med den fettfattiga kolhydratskosten för att bli mätt – som även lätt sätter aptiten ur spel eftersom det kickar igång belöningssystemet och serotoninnivåerna.

   De professionella borde uppmuntra till ett sunt och njutningsfullt leverne! Fattar inte varför de vill gjuta skam och skuld i alla. Dessutom är det inte ens vetenskapligt dokumenterat(!!!!!!!!!!!) att träning utöver daglig rörelse ger några direkta hälsoeffekter. Snarare tvärtom då skaderisken (med risk för att aldrig mer kunna röra på sig pga förslitningsskador) är mycket hög. Jag kommer själv nog aldrig mer att träna på gym.. jag vill bara göra sådant som är kul – som sporadiska solskenspromenader och badminton 😀

   Tack för otroligt bra inlägg! Önskar att alla dessa ”PT:s” kunde läsa detta och känna sig träffade.

 5. Hmm.. alltså jag blir helt hjärntvättad & förvirrad. Jag läser en ”träning-hälso-blogg” samtidigt som ja läser din blogg. Blir lite förvirrad.. Alltså, jag har en PASSION för träning-hälsa, och jag är INTE extrem och jag äter fett o.s.v. MEN, somsagt har jag fortvarande en PASSION för träning-hälsa, och gillar att träna och ser till att få i mig frukt & grönt & protein. Och då blir jag alldeles förvirrad när jag sedan läser din blogg och folk sriver ditt och datt att man har en ätstörning om man t.ex. tränar och äter nyttigt. Alltså, visst!! jag förstår till 100 % syftet med bloggen och det är hur bra som helst, men alltså bara för att man äter nyttigt & tränar har man liksom inte anorexia typ..

  Men för att ni inte ska misssupfatta mig, (för jag håller faktiskt med er, vissa träningsbloggar är SÅ överdrivna, t.ex. Olga Rönnberg’s. Och iförsig äter jag nästan något sött varje dag. Och jag äter bröd, och avokado! Och mycket annat, så missförstå mig inte när jag säger att jag äter nyttigt)

  MEN, jag blir faktiskt lite deprimerad om ja inte skulle få utmana mig dessa jogginturer & njuta av att känna mig stark, frisk & hälsosam. Då blir det istället att jag mår dåligt av det för jag får inte ”hålla på med” det jag brinner för, för då har jag tydligen en ätstörning…

  Men missförstå mig inte!! Jag menar inte att jag är överdriven och iförsig joggar jag typ bara 2 gånger i veckan. Men man får liksom inte vrida det hela så det låter som man inte alls får träna och äta nyttigt för att man då har en ”ätstörning?” För så är det ju inte..

  Men sen håller jag till stor del med er! Varför ska man ha ett sockerförbud på 5 dagar? Socker, god mat och att unna sig är VIKTIGT! För vem som helst. Själen är också väldigt viktig att tänka på. Så än en gång missförstå mig inte!!

  Men man får också träna och vara nyttig sålänge det är något som man verkligen vill. Och för mig är det något jag brinner för så man får inte vrida det helt åt andra hållet heller! Jag har en del passion för träning-hälsa och det är viktigt för mig att jag ska få hålla på med det också.

  1. Det är ingen som säger att man inte får träna, äta nyttigt och njuta av det. Problemet är att många här inne har eller har haft ätstörningar, och då ser man på träning och nyttig mat på ett helt annat sätt än om man inte har varit i den sitsen själv. Därför skriver Anna som hon gör, att hon tycker att det är konstigt att så många självutnämnda experter får utrymme att sprida ”anorexi-vänliga” åsikter utan att någon reagerar på det. För hon vet, och jag vet, hur fruktansvärt lätt det är att gå från att ”bara äta frukt istället för godis” till ett ätstörningshelvete.
   Fortsätta gärna att träna och äta nyttigt, men se upp så att det är du som styr din träning, och inte träningen som styr dig. Hoppar du över saker/att träffa vänner för att träna istället? Väljer du medvetet lågkalori-alternativ istället för det du egentligen vill ha? Tänker du konstant på mat? Vill du förändra din kropps utseende? Bestämmer du vad du ska äta på en dag innan du börjar äta? Får du dåligt samvete om du äter mer än du tänkt? Får du dåligt samvete om du inte tränar så som du tänkt? Kan du låta det gå två-tre veckor utan träning utan att du känner dig som ett fläskberg?
   Det är sådana saker som kan tala om för dig om du har en ätstörning eller inte. Inte att träna mycket i sig. Det är när träningen tar över och resten av livet hamnar på efterkälken och får sista prioritet efter mat och träning som man bör se upp.

 6. Jaa, jag blir dessutom så himla förbannad på alla ”hälsotidningar” osv som skriver artiklar om hur man blir smal. Hälsosam = smal verkar vara en vanlig definition. Så länge man inte blir ätstörd och för smal då, för då är man äcklig. (Lyckade människor dricker alkohol om helgerna, annars är man tråkig och tragisk, men ifall detta skulle resultera i alkoholism så vill ingen ta i en med tång. Lyckade människor är ”hälsosamma” och smala och tränar några gånger i veckan, men ifall man skulle bli ätstörd är det samma sak där. Det jobbiga i att bli ”för lyckad”.) Hursomhelst så borde det ju vara uppenbart för alla, men är det helt tydligt inte, att det inte i alla fall är hälsosammare att bli smalare. Dylika tidningar borde snarare skriva artiklar om att lyssna på sin kropp, att kroppar faktiskt ser olika ut och att det inte är något fel med det. En tjock person kan vara hälsosam.

 7. MEN HERREGUD! Personen som frågade sin PT hur hon skulle stå emot bullarna, tror du hon ville ha ett svar som sa: ”Ät o var glad, du gör som du vill” NEJ för från PT:s och hälsoexperter SKA det komma extremt nyttiga tips och metoder, de är ju för fan utbildade till det, och let’s face it, vem kommer leva längst? Den som tagit en rulltårtbit till snacks varje dag eller ett äpple? De ALLRA flesta hälsoexperter uppmanar GÅNG på GÅNG människor att ÄTA, regelbundet och nyttigt om man VILL vara det såklart. Annars är det väl bara att skita i att skaffa sig en PT och inte lyssna på hälsoexperter? Självklart ska man få unna sig saker ibland menar väl alla, men om man t.ex har 10-20 kg i övervikt, eller bara vill bli mer hälsosam, är det inte bra att det finns jävligt nyttiga metoder då, och folk som vill hjälpa till?! Det var väl förfan knappast någon PT som sa åt dig att börja svälta dig, allt handlar ju egentligen om ens egen hjärna och självkänsla. Sluta skylla ifrån dig på PT:s och hälsoexpterter, de hjälper de som vill bli hjälpta, annars måste man inte !

 8. Helt enig med ovanstående inlägg! Jag förstår inte varför man uppmuntrar till denna radikal kost. Plötsligt är det fruktansvärt att någon överhuvudtaget skulle tänka TANKEN på att äta en kanelbulle eller lite godis. Man ska hålla sig till sin extrema kost, utan några som helst utsvävningar.

  Men om man nu håller en sådan här extremkost (utan minsta tanke på något som inte hör till denna extrema kost), så tycker jag verkligen inte att det är konstigt att en besatthet (ätstörning) växer fram i huvudet. Jag är helt enig med dig, och tycker att alla dessa kostråd är tämligen befängda. Såklart ska man inte trycka i sig bullar, godis och kakor varje dag – men om du aldrig ”får” unna dig något gott, så kommer livet att bli tämligen tråkigt.

 9. ”Varför tycks majoriteten av alla som valt att specialisera sig på kost och hälsa vara så besatta av att äta så extremt ”nyttigt”? Så nyttigt att det blir sjukt?! Varför är det mer regel än undantag att PTn anser att man slarvar med kosten ifall man t ex har ätit bullar eller kakor en dag?”

  Ovanstående tror jag är ett sätt för någon som haft en ätstörning att bekräfta sitt eget tillfrisknande. Är man ”specialiserad” på hälsa portförjbuder man inga bullar, kanske rekommenderar man eller föreslår till någon som är sjuk/ i riskzon/överviktig/vill gå ner i vikt att äta mindre av vissa saker, men några militärorder förekommer enligt min uppfattning endast i Anna Skippers program. Läser man tidningar med sjuka ideal, bör man nog inse att det är MITT ansvar vad JAG läser och VÄLJER att ta till mig av. DET borde unga tjejer få lära sig. Vad vill JAG ha mer av i mitt liv?

  Vad uttalandet är baserat på vet jag inte, men min uppfattning är en helt annan. Jag är själv PT, och också utbildad inom hälsa, och när jag stött på ovanstående så ser jag det som undantag. Det är synd att ni är negativa mot människor som har för avsikt att hjälpa människor att vara friska och få ut mer av livet. Jag skulle ge er rådet att tänka själva. Att alltid tänka själva. Kanske är det så att en person som har ett väldigt fokus på kalorintag och vad som är tillåtet att äta eller borde vara det, som ex. personer som tagit sig ur en ätstörning drar till sig PT:ar och hälsorådgivare som kan bekräfta deras skeva bild. När det står i tidningar/bloggar/eller när någon säger att jag inte får äta socker så tänker jag inte på det. Jag reagerar inte, eftersom jag vet att jag vill äta socker. Jag tar ställning själv. Läser och lär mig och tar ett eget beslut. Även om jag hade egen PT skulle jag absolut göra så. Lyssna, lära och fundera själv. Under min utbildning sporrades vi att själva ta ställning, samtidigt som sund fakta förmedlades. All mat är tillåten. Alltid. Men det är PT:ns uppgift att svara mot klientens mål, att hjälpa klienten att nå sitt mål. Vissa vill gå ner i vikt. Vissa vill gå upp i vikt. Dom allra allra flesta jag stött på vill bara må bra. Bli mer pigga och friska. Men självklart är det ju så att vissa behöver gå upp eller ner i vikt för att må bättre.

  Jag säger så här: Lägg energi på det ni vill ska växa istället för de antal, hur många det nu här, PT:ar med skeva ideal. Ex. vad kan NI göra för att få det mer som NI vill? Världen skulle bli en bättre plats om människor la energi på det dom VILL ha och inte det dom inte vill ha.

 10. Jag tvivlar dock starkt på att en PT hade gett just det rådet till någon med din bakgrund. Missförstå mig rätt men principen är ju ”don efter person” och frågan rörde sig just om hur man ska tänka för att klara av att avstå en frestelse. Det är värt att komma ihåg att många som uppsöker PT behöver en livstilsförändring för att de har slagit över på andra sidan, konstant överkonsumption, totalt stillasittande och dessutom är de lidande av det. Sätt rådet i sitt sammanhang så får du perspektiv.

 11. En PT blogg är en PT blogg, det är ju meningen att det ska stå tipps och råd om kost och träning och hur man lever sunda liv och bland annat hur man går ner i vikt.

  Om man har ätstörningar ska man man bevisligen inte läsa såna här bloggar eftersom att man suger åt allting som en svamp och gör egna tolkningar av det. Ni som inte kan läsa träningsbloggar för att man tar in tipps på fel sätt, kanske man ska läsa andra saker istället.

  Det du gör fel är att du hoppar på en person som använder sin blogg som ett marknadsföringsmedel för att hon säger osunda saker. När hon enda dagen säger att det är okej att äta söta saker, och nästa dag får en fråga om hur man får bort sötsuget. Hon tippsar, hjälper.

  tänk dig för innan du skriver. Du kan förstöra för andra människor.

 12. Ärligt talat. Många av er har fått detta med PT i bakfoten. Om ni har haft PT som säger att bullar ska tänkas som fett runt låren, då har ni missat de andra PT som verkligen inte fungerar så alls!

  Det här med att äta bullar, praliner och kolhydrater är inget farligt och i dietist och PT utnämning säger vi aldrig heller att det är farligt(om det inte förtäras så pass mycket att det faktiskt påverkar kroppen negativt t ex diabetes typ2).

  Dock är det så att många idag äter för tok på mycket kalorier oavsett om ni tror det eller inte. Ni blandar verkligen ihop vad som är sunt och vad som är ätstörningsframkallandet.
  (och by the way, socker och fett har inte varit vanligt i vår kost i över ”flera generationer”. Det ligger ingen sanning i det och vi rör oss verkligen inte lika mycket som våra tidiga förfäder). Jag tycker att varje människa ska ses individuell och alla påverkas olika av media och andras ord.

  Dra inte alla PT och dietister över en kam bara för att ni sitter och läser bloggar som försöker få uppmärksamhet eller vissa som verkligen inte lever upp till vad yrken går ut på.

  1. hur kan du skriva att socker och fett inte har funnits i vår kost i generationer? Menar du att vi -endast- åt kött förr? Kolhydrater är socker.. fett har vi alltid behövt och kommer alltid att behöva. Så oansvarigt att skriva.

 13. Du skriver att det inte är vetenskapligt dokumenterat (med en massa ! efteråt) att träning utöver daglig rörelse ger direkta hälsoeffekter. Daglig rörelse är för många att ta bilen till jobbet sitta vid datorn, hämta ungarna, hem, laga mat, ev. skjutsa någon någonstans, innan man tillslut lägger sig framför tv´n (ofta med något gott tilltugg efter en arbetssam dag i handen). Detta är ingen direkt rörelse mer än promenaden till och från bilen.
  Samtidigt hänvisar du till förr i tiden. Förr i tiden så jagade man (vilket förbränner massvis). Går vi bara så kort som till krigstiden var man dessutom mer aktiv, livnärde sig på jordbruk vilket innebär mer rörelse än vad t.ex. kontorsjobb gör. Dessutom finns det FLERA studier som visar att 10000 steg/dag gör att kroppen mår bra, att en sund vikt gör att kropp och själ mår som de ska och att motion 3 ggr/v gör att ens koncentration blir bättre! Läs & ta reda på fakta innan du skriver sånt, det kan bli så fel annars!

  Du har verkligen skrivit bra och jag håller HELT med om att de ”kunnande personer med titlar” som ofta uttalar sig bör ha mer grund för det de säger. MEN samtidigt bör du tänka efter mer. Hetsen från många PT´s är inte bra, samtidigt är deras mål att individen ska må bra. Man mår (oftast) inte bra när man har ett BMI på över 30, men ej heller under 20. Och mår man bra för stunden gör man det med stor sannolikhet inte efter ytterliggare några år med under-/övervikt!

 14. Absolut bäst resultat får man när man skippar sockret och godis, bullar, kakor etc, det kan jag säga från egen erfarenhet. Så sluta upp med att svartmåla alla personliga tränare. Söker man sig till en PT vill man förmodligen träna PÅ RIKTIGT – komma någonstans, utvecklas, och inte bara hobbyträna i den bemärkelsen. Du mår bäst och får mest resultat att genom att kombinera träning, bra mat och att SLUTA MED DET DÄR FÖRBANNADE SOCKRET. De har inte fel, sen att du vrider det till en sorts hets är en sak. Alla har sin egna vilja och förmåga att hantera information. Ät du dina kakor och godis, men låt för tusan dem som vill må bra utan socker göra det!

 15. Men snälla du. Man är sin egen hälsofara. Jag håller inte med dig på ett ord av det du skriver. Skaffa distans till din ätstörning och du förstår vad personlig träning kan ge en människa. Faktum är, att personlig träning är personlig träning. Och att just en PT skulle ge någon rådet att dra ned på kolhydrater är inte det smartaste, men det finns fler idioter ute i verkligheten och den stora folkmassan som ger varandra samma råd och tillochmed utesluter det helt och hållet. Faktum är också att mat och träning går hand i hand – och beroende på vad man vill åstadkomma med sin träning, så bör man också anpassa sin kost efter det – och det vet en PT.
  Ingen annan än en själv bär ansvaret för sig själv.

  Ärligt talat – vart ville du komma med det här inlägget? Och vad grundar du dina påståenden på? Du kan säkert ha en poäng i det du säger, men.. fram med den då.

 16. Hej,
  Vad glad jag blir – jag älskar att argumentera och du och jag delar definitivt inte synen på träning och hälsa.
  Min livsstil är träning 2-6 ggr per vecka och nyttig kost (inget socker, inge pasta) med lite choklad på toppen då och då, jag är alltså inte extrem men lever väldigt sunt.
  Jag tycker inte att du har rätt att skriva såhär om personliga tränare och verkligen kasta de alla i soptunnan – för det finns alltid någon det inte passar, och i många fall är anti-gruppen stor, det är baksidan med att vara så många i ett samhälle och behöva samsas, vilket vi sällan gör. Jag vet själv hur det är att leva sunt och träna och jag läser Sofia Sjöströms blogg flera gånger dagligen, och för mig fungerar den livsstilen perfekt, jag älskar det. Däremot gråter jag inombords när jag ser att godisaffärerna har kunder och någon äter takeaway-mcdonalds på bussen eller ser en film istället för att gå till gymmet eller ta en promenad. Precis som du gråter inombords när du ser Fias blogg.
  Hade detta gått ut på att säga ”tysr, bitch” så hade jag inte skrivit, sånt känns meningslöst. Det jag reagerade på nu är att du inte verkar respektera folk som praktiserar den livsstil som inte passar dig. Det jag vill säga är att det är underbart att du verkar trivas med din livsstil och är medveten om hur du mår, fortsätt med det och jag är uppriktigt verkligen glad för din skull (jag brinner för det där med människors mentala hälsa) men tänk efter lite innan du klagar på en grupp personer nästa gång.
  Baksidan med människor som trivs med sig själva är att det kommer alltid finnas folk som inte gillar det. Problemet, enligt mig, är att lära sig respektera – åt båda håll.

 17. Jag förstår att just du, med din bakgrund, kan tycka att det där är att vara extrem eller att dom har fel.
  Men tänk lite.. alla människor är individer, alla är vi olika. (Och tur är väl det.)
  Och på samma sätt som vi föds olika, har vi olika sätt att möta saker på senare i livet. Som t ex att gå upp/ner i vikt, bygga muskler, eller bara MÅ bättre.. det finns inget rätt eller fel tycker jag.
  Sen att du halkade in på din sjukom på grund av att du gav dig själv sockerförbud… jag har hört att anorexi är något medfött och att vissa saker kan trigga det. Så sockerförbud kanske fungerar för vissa – och då ska dom givetvis köra på det. Det är så individuellt så att skylla allt på en hel yrkeskår (personliga tränare), tycker jag är fel.

 18. detta har jag tänkt på så stört länge! tycker det är hur bra som helst att du tar upp det, för det är ett ämne folk i allmänhet verkar ha svårt att få upp ögonen för.

 19. Väl rutet! Tyvärr är det inte bara PTs, hälsobilagor och diverse kvällstidningar utan även ”vanligt dödliga” som utsett sig till kost och hälsogurus. Ett vanligt samtal vid lunchen kan få mig (som tillfrisknande) att fundera på om det är de eller jag som är sjuk?! Varför är det så fult att äta gott?!

 20. Haha, de är klart man ska äta nyttigt och träna? Man mår ju bättre av det sen om man tar en tårtbit eller en kaka när någon fyller osv är väl inget att skämmas över men att äta bra mat och röra på sig är ju ingenting som någon någonsin kan ifrågasätta. Det är ju ingen som har sagt att man ska sluta äta och om man känner att det lutar åt de hållet så kanske man ska sluta gå till sin dumma dumma PT som vill hålla dig i form? fan va löjligt

 21. Har precis börjat läsa din blogg o tycker du är super!
  Fortsätt precis som du gör!
  Jag kommer definitivt fortsätta följa din blogg! 🙂

 22. Jag tror att jag hittade din blogg precis i tid! Är på väg ur en ätstörning, anorexia.. Men står liksom still, innan undertiden jag läste boken ”mattillåtet” så kunde jag lixom få sånna positiva tankar osv allt kändes perfekt. Jag kommer klara det här.
  Men nu, nu har allt blivit som förr. Tror nog din blogg kan bli lite pepp för mig att jobba vidare. (hoppas jag iaf!)
  Kramisa!

 23. Vissa av oss har nått det stadiet där den där kakan, rulltårtsbiten eller glaset läsk helt enkelt gör mer skada än nytta. Vi har en kropp som kräver drastisk förändring – och då hjälper det inte om PT:n säger ”nejmen, man måste äta för själen också, ta en kaka till!”.

 24. Hej!

  Jag har själv lidit av ätstörningar och vet hur restriktioner kan framkalla skam och leda till helt fel saker. Det där håller jag helt med om.

  Men jag har väldigt svårt att tro att personliga tränare som helhet sätter restriktioner för till exempel mat som klienten inte gått med på eller bett om. Jag menar, en klient anställer ju en PT för att nå ett mål. Då gör PT:n som klienten säger. Det klart att de restriktionerna, likväl som egna, kan göra att man får en osund inställning till mat. Men i de allra flesta fall handlar det nog snarare om, tror jag, det våra hjärnor snurrar ihop av det än att det PT:n sagt är fel. En PT är inriktad på god hälsa och välmående, att kroppen ska må bra. Det finns alla möjliga sätt att äta och inte äta, och en utbildad PT vet vilka sätt kroppen klarar av och ej.. och en PERSONLIG tränare anpassar det såklart efter DIG och dina fysiska möjlighet. Hur klienten sen tar det till sig är ju inte PT:ns fel.

  Jag menar inte att det är klientens fel att ätstörningar existerar. Absolut inte. Men jag menar att det inte är PT:ns fel heller. Jag kan inte säga att det aldrig har hänt att en PT varit orsaken till att någon fått ätstörningar. Men jag är fullständigt övertygad om att PT:s inte är orsaken till ätstörningar.

  Jag tror snarare att modebranschen är en bidragande faktor tex. Trådsmala modeller, kläder som inte tillverkas i större storlek. Det finns många anledningar till denna fruktansvärda sjukdom. Men jag tror inte det är PT:s.

  Det är vad jag tror!

  Men, aneroxi, bulimi och andra ätstörningar borde verkligen inte existera, oavsett vad orsaken till de hemska sjukdomarna är.

 25. Att unna sig en bulle (eller annat onyttigt) ibland är sällan fel. Men för mycket socker är inte nyttigt för någon så varför i hela friden ska man rekommendera det ur ett hälsoperspektiv?

  Att föreställa sig att bullen sätter sig runt låret må vara helt fel sätt för dig, och kanske behöver du inte heller undvika socker. Som svar på en fråga hur man motiverar sig själv tycker jag det är ett helt utmärkt svar, många äter för mycket socker och det ÄR inte sunt. Men så gott att det ofta är svårt att låta bli…

 26. Saken är väl den att människor är så himla olika. Jag har själv varit sjuk i anorexi, men är nu frisk sen ett par år tillbaka. Tränar nu ca 5 gånger i veckan och äter ganska nyttigt. Sen är det ju så att har man en gång haft ätstörningar så tror i alla fall jag att det är lätt att det sitter i. Vissa beteenden tar det liksom väldigt lång tid att bli av med och det är där den här bloggen kan hjälpa oss som inte alltid inser att vi kanske fortfarande håller fast vid sådana beteenden som man inte mår så bra av. T.ex. tänker jag att jag tränar för att det är kul och för att jag mår bra och visst stämmer det, men samtdigt får jag ångest om jag inte tränar enligt min uppfattning tillräckligt och äter ”för mycket”.

  Så ja, det är jättebra att det finns de som inte påverkas av uttalanden från olika hälsoexperter, vilka kan vara mer eller mindre kunniga, men samtidigt fyller Annas inlägg en viktig funktion för oss som har lite för lätt att ta till oss av alla råd och uppmaningar som ges. Personligen tror jag att alla, både med och utan ätstörningar, skulle må bättre såväl fysiskt som psykiskt om hälsoråden var lite mer nyanserade. (Och om fler hade läst Mattillåtet :))

 27. Pingback: Vägen från 37kg
 28. Lyssnar man på kroppen och då menar jag verkligen tar sig tid och lyssnar på när den blir mätt, vad den vill ha för mat för ofta är det nog så att just det du är sugen på innehåller något som kroppen är i starkt behov av.

  Jag håller med. Man ska kunna äta allt i en balanserad kost. Menar om du käkar kyckling sallad en dag och sen en stor fet pizza med coca cola och sen chips eller godis på det är det helt okej. Och nej du behöver inte träna bort det allt. Träna för att det är roligt och känns bra ingen annan anledning är vettig egentligen.

 29. Kasta sten i glashus? Det låter som att du menar att en PT är helt ovetande om alla ätstörningar som finns runt om kring, och må så vara, det kanske många också är. Men uppenbarligen är du lika ovetande om en PT’s utbildning och vetande (som du själv nämner i din text) och ändå klagar du på att de inte ska ge råd?

  Om du nu menar på att en PT inte kan ge råd i sin utbildning, vem är du då att sitta och ge råd bara för att du haft en tuff sjukdom?

  Som sagt, kasta sten i glashus?

 30. jag läser detta och blir chockad. Jag anser inte att jag har ätstörningar, personer i min omgivning gör och till slut orka jag inte höra deras tjat. Så jag börad prata med en terapeft, nästa steg var en PT. Min PT blev genuint orolig när han såg min matdagbok och träningsvanor. Han ville först inte sammarbete med mig pga detta inte var en sund livsstil, men han had inte hjärta till att låta detta fortskrida. Jag har varit brutalt ärlig mot honom, om hur jag tuggat mat och spottat ut den, ätit ett mål om dagen, stoppat fingrar i halsen osv… Men han tvingad mig göra en matdagbok i 3 veckor, för att jag skulle inse att mina matvanor med mini produkterna kan bytas ut mot vanliga utan att komma upp i mina 2500 som jag ”ska” äta.

  Idag är jag lite rundar, fortfarande rädd för mat, men min PT ger mig ett fantastiskt stöd, dag ut och dag in. Han har aldrig gett mig förbud, inte ens reagerat om jag skrev att idag åt jag 3 dumlekolor. Men när han spg min ånger, då jag skrv att det var tomma onödiga kalorier, så skrev han att ingen energi är onödig för mig.

  Jag vet inte om dt handlar om att sats PT är mer för välbefinnande eller om det handlar om att vara ärlig… Men min PT har hjälpt mig, jag hade anatligen vägt 54 idag isåfall. Innan trigga jag mig till att väga mindre, idag triggar jag mig till att komma upp i 45% muskler, jag börjad på 40% idag ligger jag på 42% (för att uppnå detta måste jag äta)

  Så, jag vet inte om jag håller med dig, eftersom det är endast tackvar min PT jag har en mer hälsosam livsstil!

 31. Ja den PTn verkar inte ha alla hästar i hagen.. Själv tycker jag att idrott och hälsa är jätte viktigt och intressant, jag vill utbilda mig till dietist eller kanske en PT. Jag vill jobba med det för att hjälpa människor, jag vill att de ska må bra och verkligen ta vara på sitt liv. Om man t.ex. har blivit handikappad och sitter i rullstol, då ska man ändå kunna ha roligt! Och då vill jag finnas där för att hjälpa till. Om man sitter i rullstol så är det ju t.ex. ännu viktigare att motionera och leva hälsosamt eftersom ju starkare man blir desto lättare blir det att ta sig från rullstolen till t.ex. soffan. Man kan säga att jag vill jobba med rehabilitering, men jag vill också kunna hjälpa människor som vill ha bättre hälsa, så det inte bara är rehabilitering. Jag säger inte att man ska leva helt strikt och bara äta nyttigt hela tiden, verkligen inte! När jag menar med att ta vara på sitt liv så menar jag att man lever nyttigt samtidigt som man har det roligt och njuter av sitt liv, man mår faktiskt riktigt bra av att motionera och att äta nyttigt. Så att leva hälsosamt samtidigt som man njuter av att man lever (genom att ta några godsaker då och då) är ett bra alternativ, det tycker jag att alla människor borde göra! Om man har ätit nyttigt och motionerat så tycker jag att man är värd en bit kladd-kaka med grädde på. Det sägs att om man äter 80% nyttigt så kan man äta 20% onyttigt. Föräldrar har faktiskt en riktigt stor del av sitt barns hälsa så jag tycker att alla borde ta en liten kurs om barnhälsa, eller om hälsa framförallt. Barn och ungdomar som t.ex. inte spelar någon sport på fritiden utan bara hänger med kompisar osv. tror jag har större risk för kriminalitet, för då har man inte något riktigt att sysselsätta sig med. Men det är ännu ett ämne som jag vill lära mig mer om. Jag är bara 14 år, så jag har mycket kvar att lära mig. Men jag tycker verkligen att det är intressant hur människan fungerar, vi är ju mirakel! Jag kan ju säga att om jag blir en PT så ska jag se till att göra mitt bästa! Alla människor ska alltid kunna lita på mig och mina råd, inte som han där PTn ni snackar om, phh aldrig. Japp och det var allt för mig! Hoppas ni tycker som jag, jag kanske kunde ha utvecklat mina meningar lite mera men det här är i alla fall vad jag tycker nu. Kom ihåg: livet är en gåva, använd den väl!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s