Hälsosamt att fika varje dag?

Det är mycket matgrubbleriet där ute i vårt avlånga land. För många, om ni frågar mig.

Önskar vi kunde plocka ner maten från pedistalen, den förtjänar inte så mycket tankar, ångest och grubblerier. Det är trots allt bara vanlig jävla mat.

Men fick en kommentar till förra inlägget som jag väldigt gärna vill svara på. Vore även intressant att få höra era andras tankar kring det här efterråt:

”Oh how I wish I could say the same.

Jag känner verkligen med vartenda ord du skriver (som vanilgt) men jag känner att, om jag är ätstörd på vadagarna kan jag vara ”normal” på helgerna. Då kan jag äta allt, kött, lite sås, potatis, grill, du vet. Men för att kunna göra det, så måsta jag leva nyttigt på vardagarna.

Det kan ju inte vara hälsosamt att fika varje dag? en VARDAG?

Det håller jag faktiskt fast vid, och då har jag ändå gått i beh sedan jan -10. Jag VET att man ”ska kunna unna sig” och ”ifall alla ndra tar en bulle så ska du också eftersom det är socialt och du går inte upp av EN ENDA BULLE” .

MEN:
Min mamma har denna filosofin: Hon älskar kex o bröd osv. det äts kvälltid, och då kan hon äta ganska mkt. Men hon äter bara typ 2 mackor till frukost, sen sallad till lunch och sen ingenting förrän sallad till middag och om det är helg kanske osten o vinet. Hon är smal, men inte ´lika smal som jag. Om jag inte håller ingen lika mkt som henne, kommer jag ju garanterat att bli tjocckare, för hon har alltid varit smalare än mig, alltså innan ÄS. Och dessutom sa min beh på kliniken jag gått på att ´vikten dom ville att jag skulle hana på som var min ”idealvikt” (alltså enligt dem, enligt mig var den ca 10 mindre.) var ca 5 kg mindre än min egen mor som fött barn har! ÄR INTE DET SJUKT! om inte så sjukt svårt att ta in och uppnål.”

Jag tycker de är viktigt att vi går lite djupare när vi nämner begreppet ”hälsa”.

För mig är hälsa inte längre = fett- och kalorisnål mat, sockerfritt och mycket träning.

Efter att ha testat mig fram i ätstörningsträsket har jag äntligen insett att jag mår som allra bäst när jag får äta något sött varje dag.

Exempelvis igår på stranden åt jag av egen vilja tre st ballerinakex till eftermiddagskaffet mellan lunch och kvällsmiddag (och efter klyftpotatis och grillkorv blev det glass med jordgubbar innan läggdags). Och genast gick dagen från medioker till en riktig toppendag.

För mig är hälsa så mycket mer än kalorier och dieter. Det har idag snarare blivit motsatsen till hälsa, det är så uppenbart att många fått en s.k ”light”-ätstörning och det är faktiskt rent ut sagt för jävligt.

Det finns inget magiskt recept som funkar för alla, din mammas filosofi kanske funkar för henne, så länge hon känner att hon inte gör avkall på en massa saker i livet för att hon äter på det vis hon gör.

Jag kan bara utgå ifrån hur jag själv fungerar och visst jag fungerar som människa om jag inte äter sött i veckan och ”spar” mig till helgen men då vet jag också hur mycket annat tjafs som kommer på köpet. T ex att jag måste ”passa på” och äter kanske 6 kex på en och samma gång istället för två-tre st om jag hade ätit dem några gånger i veckan istället. Jag hatar det här ”passa på”-tänket, för mig funkar det inte alls och i en del fall tycker jag t.o.m att det tanjerar gränsen till hetsätning. Man skapar ritualer kring maten, äter vid speciella tider, på speciella sätt och på speciella platser. Jag vill inte leva så här, jag känner att det här tankesättet inte går ihop med den livsfilosofin som jag tror på och skapar harmoni i min kropp.

För varför bara få njuta till helgen? Begrepp som ”att unna sig” är ytterligare exempel på ord som inte längre förekommer i min vokabulär.

Jag är ALLTID värd att få äta mig mätt på god mat.

När jag äter choklad eller avokado är det inte för att jag unnar mig utan rätt och slätt för att det är förbannat gott och jag vägrar ligga på min dödsbädd och ångra all god mat jag egentligen kunde ha smakat på men aldrig tog chansen för att jag felaktigt intalade mig att jag skulle bli överviktig om jag gjorde det.

Vad jag menar är att självklart gör alla som de vill vad det gäller att fika. Man behöver inte äta gräddtårta varje dag och det lovar jag att man inte vill göra heller när man väljer att äta s.k kroppsvänligt.

Är man sugen så äter man, annars gör man som man vill. Men lova att var ärlig mot dig själv, det är det viktigaste.

Dagar som dessa när det är mycket sol och bad är hälsa för mig = glass, kex, kaffe och grillkvällar. Det ger mig den ultimata njutningen. Med andra ord det är riktig livskvalitet för mig och det är numera det jag eftersträvar snarare än snöar in mig för mycket på begreppet hälsa.

Ordet hälsa är idag laddat med så många värden som för många tillför allt annat än livsglädje. Ofta är hälsa (om man ska tro media) en enda stor sörja av en perfekt balans mellan nyttig kost, motion, bra relationer, kvalitetstid a la piffig yoga och sist men inte minst en framgångsrik karriär. Man måste vara en supermänniska för att klara av det här och det är många av oss som loggar in på den här bloggen varje dag som  gått på den här myten och följaktligen blivit resultaten, dvs offer, för den här jävla stressen.

Jag tror ni börjar ana min avsky mot media och hur de har förstört HÄLSA?

Varje gång som du i sommar tvekar eller får beslutsångest över huruvida du borde eller inte borde äta glass, ta en bit sockerkaka eller några kex till eftermiddagsfikan tycker jag du ska fråga dig själv:

Vad är livskvalitet för dig? T ex i mitt liv är god mat en krydda på livet och jag vågar påstå att detta även stämmer för dig.

Kan du se dig själv leva så fett-och sockersnålt som möjligt hela livet ut? Vad blir det för slags liv isf?

Är det en hållbar livsstil och hur funkar den ihop med andra människor?

11 reaktioner på ”Hälsosamt att fika varje dag?

 1. För att jag vet att man inte kan säga det ofta nog.
  DU ÄR HELT UNDERBAR!
  Och än en gang ett klockrent inlägg!
  Hälsa har, precis som du säger, inte mycket att göra med vad man stoppar i sig.
  För vi vet ju att genom att undvika en massa livsmedel lever man inte hälsosamt. Snarare tvärtom.
  Om man definierar hälsa med att ma bra, saväl psykiskt som fysiskt, kan jag bekräfta att kakor/choklad och annat snask är ytterst hälsosamt.:)
  Tack för att du finns!

  1. Jag önskar att även media ville se på hälsa från det här perspektivet.

   Men det är väl tyvärr inte lika spännande att skriva om och dessutom svårare, mer tidskrävande, då det kräver djupare analyser än när man som idag rapar dieter på löpande band. Skräpjournalistik!

 2. Ja tyvärr har ordet hälsa fått en så negativ innebörd och förknippas med olika dieter och fokus på kroppen och att gå ner i vikt osv…dags för en förändring NU, inte en dag för tidigt! Vi kan ta steget genom att leva fullt ut och fylla livet med så mycket mer intressant och inspirerande innehåll än mat, vikt, kropp och motion och på så vis också bli förebilder för andra.

 3. hej anna. jag är kluven vad gäller det här med att fika och äta sött. å ena sidan håller jag med dig; jag tror inte på förbud och kontrollerande regler, jag tror att det skapar fixa idéer, hetssug och just de där ”passa-på” tankarna som du skriver om. och ångest. jag tror på att lyssna på kroppen och äta det man är sugen på NÄR man är sugen på det. varför skulle det vara bättre att äta sött en lördag kväll än en tisdag eftermiddag? som om kroppen skulle förbränna kalorierna fortare för att det är lördag?! gaah, så idiotiskt. jag tror på att vara tillåtande. och rationell.

  men samtidigt, det finns en annan tanke. en annan rädsla. jag har haft perioder då jag tillåtit mig, då jag frågat kroppen vad den är sugen på och lyssnat. ätit godis en tisdagkväll för att jag är sugen. och jag har vissa (skrämmande) erfarenheter av att sött skapar sötsug. ibland är det lättare att helt avstå än att äta lagom. för om jag skippar förbuden och restriktionerna och tillåter mig, så är det faktiskt jäkligt gott med det där söta. och dagen efter frågar jag igen och jo, nog skulle det vara godare med en glass än en frukt? jag tänker att det finns en anledning till att övervikt är så vanligt som det är. till att begreppet lördagsgodis existerar. till att många friska, sunda, normalviktiga personer försöker hålla sig till godis, snacks och liknande på helgerna. jag tänker att det för många kanske är enklare att ha vissa rutiner för att minska risken att ”få för mycket av det goda”. för visst kan det bli för mycket också?

  när man har eller har haft anorexi är det ibland svårt att bli tagen på allvar med de här tankarna, den här kluvenheten. av behandlare har jag blivit bemött med reaktioner som ”men det där behöver inte du oroa dig för, regler och restriktioner kan vara bra för de som är överviktiga. du har tillräcklig kontroll på dig själv för att det inte ska bli för mycket”. men det är ju just det som är poängen; jag vill ju släppa på kontrollen! låta kroppen bestämma istället för hjärnan. och då är jag inte mer än människa. med hunger och sug och smak för det söta som de flesta andra. hur vet jag att det inte blir för mycket?

 4. jag kan inget annat än hålla med dig. jag kan ibland få ångesttankar kring att jag äter njutningsmellanmål nästan varje dag, älskar glass och godis och äter därför det ofta. och tankar går igång på att ”då går man upp i vikt” fastän mitt intellektuella vet om att det inte är skillnad på yoghurt+müsli eller en glass. det är ju det här som media och dagens samhälle har planterat i allas huvuden – det som är sött/innehåller fett = farligt.
  det stämmer ju inte. och äter man som jag, 6 mål om dagen, gör det näringsmässigt inte någon skillnad om en av de måltiderna är någon sötsak.
  men sötsaker/snacks har ju blivit förbjudet-stämplat av hela samhället. jag äter mitt godis men jag får inte äta det ifred för ständigt hör man ”det är onyttigt, det ska man inte äta, jag vill gå ner i vikt och ska sluta äta godis, socker och fett är farligt”.
  men alltså.. idag är ju ALLT farligt? kolhydrater är ju jättefarliga. fett är sjukt farligt. socker är big no no. alkohol är dåligt. proteiner gör en tjock. alltså, VAD FAN SKA MAN DÅ ÄTA?
  jag säger: det kroppen vill ha. punkt.

 5. Tack, det här blogginlägget ska jag ta med mig länge i tankarna. Det har blivit så, förut var jag jättehård med ”en gång i veckan”, men som du säger: det tenderade nästan till hetsätning, och det blev så höga förväntningar på att just det man skulle äta den vecka skulle vara så perfekt.
  Nu äter jag, som du också nämner, något sött nästan varje dag. Det blir en kaka eller en chokladbit eller något åt det hållet, inga stora mängder. Jag vet att jag kan hålla mig från att äta sötsaker, jag gjorde det i en hel månad en gång och det var kanske inte bra, men jag vet med mig att jag kan stå imot. Jag kommer inte börja äta hur mycket som helst bara för att jag tillåter mig något ibland, eller hur?
  Jag tycker ditt inlägg är så skönt att läsa för att det visar att även du som varit ner i den djupaste skit kan komma ur utan att få ärr.

  DET är mitt mål.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s