Mat, recept

Surdegsbröd med nötter

Surdegsbröd bakat på Manitoba Cream med knapriga jordnötter!

*****

På begäran – här kommer receptet på surdegsbrödet från igår.

Jag har helt följt Martins recept till ett bröd som han kallar ”Utan särskilda krusiduller”. Han är jättebra och skriver så att vem som helst kan förstå och därmed kan baka sitt eget surdegsbröd. Han är även väldigt bra på att föra en aktiv dialog med sina läsare direkt på bloggen. Behöver man hjälp finns han där och stöttar 🙂

Till detta surdegsbröd har  jag följt Martins recept till punkt och pricka med undantag att jag bytt ut vetemjöl special mot bagarnas supertips Manitoba Cream. Jag har även använt jordnötter istället för hasselnötter och fikon. Hoppade även över momentet med isbitar, skorpan blir ändå väldigt knaprig och god.

Resultatet blev så bra att jag nog inte kommer vilja göra något annat bröd än det här för ett tag framöver.

Jag är frälst!

Utan särskilda krusiduller á la Anna

Dag 1, morgon
100 g rågsurdegsgrund
100 g rågmjöl
200 g vatten

Rör ihop i en bunke, plasta in och låt stå i rumstemperatur.

Dag 1, (sen) kväll
400 g rågsurdegsgrund (= blandningen från morgonen)
500 g ljummet vatten (ev lite mindre om man inte har nötter i degen)
500 g Manitoba Cream
400 g rågsikt
20 g salt

Om man vill även:
300 gram saltade jordnötter.

Blanda alla ingredienser, utom frukt och nötter, på mellanhastighet i 8 minuter. Om man vill ha i nötter och/eller frukt så har man i det nu och kör på låg hastighet i ca 3 minuter. Plasta in bunken och låt stå över natten.

Dag 2, morgon
Nu bör degen ha jäst ordentligt. Bör ha blivit ungefär dubbelt så stor som kvällen innan.

Häll ut degen på ett mjölat bakbord och dela i två delar.

Dra ut degbitarna lite grann och vik sedan in kanterna mot mitten tills det blir en rund, lagom stor boll.

Lägg bröden med skarven nedåt för att jäsa. Jag lät mina jäsa direkt under bakduk på ugnsplåten vilket jag tycker funkar bra. Vet dock att Martin ibland tipsar om att lägga degen på jäsning i ett durkslag med en rågmjölad handduk i botten och sen ha en handduk ovanpå.

Låt jäsa cirka 1 timme. Sätt på ugnen på 250°.

Skjuts in i ugnen! Efter 15 minuter sänker jag värmen till 230°. Efter ytterligare 15 minuter, alltså totalt 30 min, visade stektermometern att bröden var 98° inuti och då tog jag ut dem.

Tack Martin för att du gör oss hemmabagare lite bättre!

4 reaktioner till “Surdegsbröd med nötter”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s