Självhjälp

Ssscccch! Mindfulness pågår!

*****

Jag var på badhuset igår kväll. Första gången sedan… ja, sen när då? Kommer faktiskt inte ihåg sist jag var där så längesen var det.

Hur som helst fick jag bara ett sånt plötsligt sug efter bubbelpool, ång-och torrbastu och få sträcka ut sig i en svalkande bassäng efter en lång arbetsdag.

Detta var första gången som jag simmade utan att räkna antalet längder (dvs hur mng kalorier jag förbränner). Det går inte att förklara för någon som aldrig varit träningsberoende hur häftig den där känslan är när du kan glida omkring i vattnet för att du njuter av det och inte känslan av att du förbränner kalorier.

Du njuter av att bara vara närvarande i stunden och hela kroppen slappnar av. Det är en härlig kontrast till det liv då jag istället fick panik över att jag tappat räkningen på hur många meter eller minuter som jag simmat och av den anledningen simmade minst fem längder till (bara för att  vara helt säker på att jag verkligen förtjänade att äta middag eller godis när jag kom hem sen.)

Ja, verkligen helt underbart att simma sent en vanlig tisdagskväll. Det var bara jag och en äldre man och vi hade hela poolen för oss själva. Sann vardagslyx för en hjärna som gått på högvarv under hela dagen!

Men blev faktiskt chockad när jag vaknade och var alldeles öm i hela kroppen i morse. TRÄNINGSVERK?!  Ja, herregud, det var längesen jag var med om det. Inte ens när jag var som mest vältränad fick jag det… och simmandet igår var verkligen inte på den nivån att jag trodde att jag skulle känna av det idag. Men där ser man!

Om jag fortfarande hade varit gamla träningsnarkomanen Anna så hade jag förmodligen åkt hem och levt på soppa så länge som möjligt för att behålla känslan av att vara nyttig och hälsosam. Men sedan i lördags har jag fortsatt att mata min kropp med saker som jag tror och vet att den behöver och det är definitivt ingen svältkost.

Jag äter så fort jag blir hungrig eller att blodsockret börjar bli lågt. Det bidrar till att jag orkar och kan göra bra ifrån mig på jobbet och vara lika trevlig, entusiastisk och fylld med energi som jag vet var ett av flera skäl till varför chefen anställde just mig och inte någon annan.

Med god mat har jag något att se fram emot och det är faktiskt roligare att sitta och jobba framför datorn om man knaprar på något som smakar gott samtidigt. Tiden går så mycket fortare då, det har ni kanske märkt själva? Det är lyx att inte behöva gå o längta efter ett visst  magiskt klockslag för att få lov att fylla på med energi.

Nej, det här livet  har jag lyckats uppnå på egen hand och det ska ingen någonsin få ta ifrån mig. Jag älskar att anorexin har krympt och Anna vuxit. Det är med stolthet som jag säger att jag både tänker och agerar som en mogen 24-åring. Jag kan och jag orkar och det är tack vare att jag äter mat som jag gillar som jag klarar av att göra det här.

Det värsta som kan hända när jag fortsätter att bara äta och äta… ja, ärligt talat vad e det?

Att jag blir tjock och fet – är det svaret på frågan? Jag tror nämligen inte längre att det är så enkelt att bli överviktig som man kanske lätt kan tro ibland. Kroppen kommer reglera vikten själv, det är jag övertygad om. Den har inget att tjäna på att göra mig stor. Allt den vill är att jag ska orka med ett vanligt liv och då krävs det en kropp i normal storlek med normal vikt. Helt logiskt, inte sant?

Nu ska jag läsa ännu mer lite självhjälpspepp av Gisela Van der Ster, hennes bok är lite som min napp just nu. Väldigt trygg och när jag tvivlar på något slår jag bara upp den och genast påminns jag om att det inte är fel eller fult att äta det jag är sugen på och att inget ”farligt” händer.

Tvärtom blir jag bara en gladare tjej med ett stabilt humör och positiv attityd – och det kan jag bara hålla med om. Jag väger några kilon mer sedan i augusti och jag har blivit en mycket trevligare person som vill vara med där det händer saker och jag har märkt att människor vill också vara runt mig för att de trivs – min energi smittar av sig på dem!

Inte så tokigt det, eller hur!?

9 reaktioner till “Ssscccch! Mindfulness pågår!”

 1. du är så himla, himla bra! är så glad att jag hittat din blogg! har du nått tips på hur man ska göra för att våga släppa kontrollen och äta när man är hungrig som du skriver att du gör, ist för att hålla sig till sina bestämda, ”vanliga” mattider? kram!

  1. Att verkligen bstämma sig för det och sen bara köra. Efter att du gjort det en gång blir det lättare att fortsätta på det spåret. Svårast är när man har ätit ”duktigt” (som anorexin vill) och sen ska bryta mönstret att börja äta som man själv vill. men efter att ha gjort det en gång o innan dess tänkt igenom hur man vill gå vidare med sitt liv efteråt kan man göra det igen o igen, det är enklare än du tror, jag lovar. En stor befrielse är vad det är. Låt inte ångesten bestämma hur du ska anpassa o leva ditt liv.

   Tänk mindre och ät mer!

  1. Dagens tips:

   Testa o hoppa över träningen en vecka från och med idag. Vad har du att förlora? Du har ju testat hur det är att träna mkt, vänd på det och se nu hur det är att vara helt träningsfri. Du kan ju testa åtminstone. Efter en vecka kan du alltid välja träningen igen men ge det en chans iaf!

 2. låter helt fantastiskt! jag ska till badhuset i helgen tänkte jag. är ju gammal simmare så det skulle vara underbart att få ligga i bassängen igen, har saknat det. tänkte även passa på att sola och fika något gott:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s