Mat, media, Träning

Mathets i media triggar till ätstörningar

Jag vet, kanske är det skitdumt av mig att länka till sådana här skitsidor men jag blir bara så jävla förbannad. Egentligen orkar jag inte ens bli förbannad för det är så allmänt accepterat att tidningarna med jämna mellanrum publicerar sådana här skitartiklar. Det är idag så vanligt att läsa om och det är väl främst därför som jag blir så irriterad – vi reagerar inte ens längre utan läser och hackar i oss det som står.

Min tanke är inte att på något sätt bidra till att ge syre till era ätstörningar utan det är helt tvärtom. Jag vet själv hur man läser sådana här artiklar och suger i sig av allt som står där, som en tvättsvamp. Därför vill jag bara att ni ska veta hur slarvigt skrivna de här texterna är. Låt dem inte få förstöra er jul, kära ni. Det är individuellt hur mycket man förbränner (beroende på längd, vikt, BMI, generell aktivitetnivå + en massa andra faktorer som inte ens forskarna känner till) samt att näringsvärden för en fika kan variera oerhört mycket beroende på ingredienserna. Jag skulle därför vilja utfärda ett varningsfinger för de här texterna (det är inte bara Aftonbladet utan nästan alla tidningar hetsar till bantning och kaloriräknande inför jul).

Jag vet vad jag pratar om. Jag stod själv på gymmet 365 dagar/år och kaloritränade som en galning. Jag tänkte bland annat 

”…om jag kör 30 minuter till kan jag äta en chokladmuffins ikväll”

eller

”… jag kör spinning idag, det bränner ju mest. Jag måste cykla minst 90 minuter för att veta att jag inte går upp av chokladkakan som ligger hemma  i skafferiet och väntar”.

Idag bevisar mitt experiment med min kropp att det inte funkar så här. Jag äter idag fortfarande muffins, kladdkakor, godis, choklad, tårta + en mycket mer regelbunden och varierad kost än när jag tränade. Ändå har jag bara ökat ett halv kilo sen jag slutade träna… Förstår ni hur sjukt mycket onödig tid som jag har lagt på gymmet i tron att om jag inte gick dit så skulle alla bakverk och mat som jag ville äta göra mig fet?

Med andra ord, jag har tränat alldeles för mycket – helt förgäves! Jag tränade för att kunna äta gott och det  kan man faktiskt göra ändå, utan att riskera att gå upp i vikt. Jag har detta svart på vitt och jag hoppas ni får er en tankeställare och börja analysera er egen situation om det kanske inte är dags att dra ner på träningen eller sluta träna helt?

Media är så jävla fula när det gäller sånt här. Mat, hälsa, vik, bantning – det säljer givetvis. Man kan publicera artiklar om detta från flera år tillbaka, man vet att folk kommer läsa ändå. Folk vet inte ens om att dem har läst dem en gång redan… märker ingen skillnad o media vet det. Det är så oansvarigt av journalisterna att skriva artiklar med den här kalorivinklingen. Man kan skriva om hälsa på många sätt, utan att hetsa och nära ätstörningar. Som journalist har man en enorm makt och det vet dem om också, vilket gör mig ännu mer irriterad. Med makt tillkommer också ansvar. Frågan är om personerna som skriver om det här i media ens är medvetna om hur många som på ett eller annat sätt lider av ätstörningar idag eller befinner sig i riskgruppen (jag menar, vilken kvinna idag tänker inte ibland på livsmedel, kalorier, dieter, fett, socker?!)

Så kära du som läser detta!
Du behöver inte träna för att få äta gott.
Jag lovar! Om du skulle träffa mig skulle du bli förvånad över hur smal jag är och ändå äter jag mer och godare än vad jag någonsin har gjort. Det kan du också göra!

Låt inte skräpartiklarna få förstöra ditt liv!

8 reaktioner till “Mathets i media triggar till ätstörningar”

 1. Ojj, vet du??

  Lustigt att du skrev just DETTA,
  jag påverkas INTE av medias såna där
  tips o sånt för jag vet att det e fejk,
  MEN, det du skrev om att TRÄNA FÖR ATT få äta!
  det va just det som jag skulle skriva till dej
  om sen…
  faan va träffad jag känner mej nu!
  *skäms*

 2. Du har rätt, det var idiotiska artiklar det!
  Men bra att du påpekar det, för det kan blir så att man vänjer sig och slutar reagera efter ett tag.
  Jag blir faktiskt stressad av såna artiklar, det känns inte sunt att tänka så mycket på vad man äter. Kroppen talar om vad den behöver, det är bättre att lyssna på den.

  1. Tycker det är dags att någon på allvar sätter ni foten. Bara för att man är journalist o jobbar på en av landets största tidningar betyder det väl inte att man får haspla ur sig vad som helst bara för att det säljer?

   Usch mår illa av att tänka på skiten. Lagom kul att bombaderas med allt detta innan jul. det är ju inte sant heller, det är ju det värsta. Tråkigt att förstöra så mångas liv helt i onödan. Om journalisterna bara visset vilket helvete många av oss får pga dessa felaktiga artiklar… suck, om dem bara visste!

 3. Måste bara säga att aftonbladets viktklubb är det värsta som någonsin skapats!
  Det var där jag kom in i kaloriräknandet, och jag var underviktig redan när jag blev medlem där…
  Sedan var jag inne på den sidan flera gånger om dagen, jag levde för den sidan och blev ordentligt hjärntvättad om allt som var så ”dåligt och farligt” att äta! dessutom stod det hela tiden att man inte behövde äta igen de kalorier jg brände vid träning, vilket resulterade i ännu mindre mat trots att jag då tänlte försöka hålla vikten!
  Så SKIT I ALLT SÅNT!
  Trots att jag vet att det bara är skit har jag ändå skitsvårt att inte ta åt mig av sånt de skriver….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s